Hoppa till innehåll
Hem » Vanliga frågor

Vanliga frågor

Fråga? Gör det ont att raspa tänder?

En Equine Dentist – en ”hästtandläkare” är skicklig att placera och hantera sina instrument och det gör inte ont, men hästen kan finna ett visst obehag.
En Hypsodont tand (en tand som växer till, lika mycket som det nöts av) har inte samma nervsystem som våra permanenta tänder.
Det som gör ont är när den oerfarne tandläkaren kör upp raspen i gommen eller raspar på mjukdelar i hästens mun.

Raspning med munstege

På bilden raspar jag hästen utan problem.
Ägaren hjälper till genom att hålla en hand  på nosryggen

Fråga: Vad menas med bett- säten? Behövs det?

Mycket av en hästtandvårdares jobb är att se till att hästens tänder, passar så bra som möjligt till det bett den ska ha. Man filar till tanden direkt bakom bettet, mjukt och runt så att verkan av bett mot tand och de mjuka delarna blir angenämt för hästen. Den tillslipade, runda, mjuka ytan reducerar trycket av bettet mot mjukdelarna. Att utföra detta kräver skicklighet och utbildning.
Nosgrimmor, hjälptyglar bett, huvudlag kan alla påverka hästens tänder negativt om de inte används rätt. Varje häst borde få ett individuellt anpassat bett.
Ett tjockt bett (gummi) är inte alltid bästa lösningen.Tänk på att bettet varken får vara för långt eller för kort. Bettet ska passa till hästens mun.

Fråga? Behöver man sedera (bedöva)för att behandla en häst?

Svar: En undersökning kan i de flesta fall utföras av en kompetent, utbildad hästtandvårdare utan sedering. Om hästen har dåliga erfarenheter från tidigare behandlingar kan det påverka utförandet. Sedering måste utföras av veterinär.

Fråga? Stämmer teorin?  ”Bry dig inte om hästens tänder förrän den ”tappar mat” eller ”kastar med huvudet- teorin?

Det svaret får man ofta av den som inte bryr sig eller är okunnig. När det gått så långt så att hästen ”tappar” mat har den fått lida långa tider. Låt undersöka din häst regelbundet, så mår den bättre och kan prestera mer.
Tänk om man skulle beställa hovslagare vart åttonde år!

Fråga? Vilka är de vanligaste tandproblemen?

På grund av att så många hästar inte undersöks och får behandling i tid så hinner de felaktiga tänderna göra så mycken skada. Det vanligaste är nog skarpa kanter som gnager på insidan kinderna.

Varning för oseriösa hästtandläkare.

En seriös hästägare bryr sig om sin häst, sköter fodring, stall, veterinärer och hovslagare. Sök gärna information om hästens tänder också.
När hästens tandproblem nu blir mer och mer uppmärksammade kan oseriösa lycksökare dyka upp och erbjuda sina tjänster. Det ges massor av inkorrekt information och behandling. Hästägaren är i god tro att han hjälpt sin häst, den har behandlats men det kan fortfarande finnas betydande problem som orsakar onödigt lidande.
Tänk på att anlita en person som utbildad, en Equine Dentist.

Fråga: Hur ofta ska man kolla hästens tänder?

Unghästar behöver kollas två gånger per år för att kanske behöva ta bort mjölktänder eller vargtänder. Dessa tänder inverkar ofta negativt på hästen om de inte tas bort. Vanligtvis kollar man hästen varje år.
Regelbunden tandbehandling ger hästen chans till ett längre liv. Att inte bry sig om hästens tänder påverkar hästen varje dag, prestationen, när den ska äta, för matsmältningen och det kan resultera i kolik. Ständigt hör vi berättas om förbättrade prestationer, trevligare uppträdande och gladare hästar efter tandbehandlingar.

Min häst är dum!

Hästar är jättesnälla, de behandlar sina ägare väl. De jobbar hårt för oss för att prestera, trots att de kanske måste stå ut med smärta och obehag av tex. ett träns som irriterar. Om varje tag i vänster tygel gör ont, så jobbar hästen ändå, till en viss gräns…..
Tro inte att hästen är ”dum”, det kan bero på tandproblem.
Med bra tandvård mår hästen bättre.