Hoppa till innehåll
Hem » Mina instrument

Mina instrument

Det finns en mängd olika special instrument som en seriös hästtandläkare använder sig av. Här är några av mina instrument: (Det heter inte verktyg för det är verkligen instrument)

Munstege….

Munstegen är ett oumbärligt hjälpmedel. En hästtandläkare med kunskap, skicklighet och rätta instrument behöver aldrig dra i tungan.
Här undersöker jag min häst med munstegen på huvudet. Ficklampan är viktig för att kunna se.

….Speculum  (på engelska)

Munstegen är ingen grej som tvingar upp hästens mun utan helt enkelt håller munnen öppen för undersökning och behandling – efter att hästen villigt har öppnat munnen. Stegen gör att man kommer åt att undersöka och behandla hästen. En munstege kostar 15000 kr.

Med en munrulle kommer man inte åt. Munrullen kan lätt spräcka tänder.
Du som hästägare: tillåt aldrig någon att dra ut tungan ur hästens mun, det kan skada hästen.

Tandrasp kallas på engelska för float

Premolar roller – en rasp endast för 1:a kindtanden i över och underkäken.

Upper molar float – en rasp för att slipa bort vassa kanter längs övre tandraden. Vassa kanter som rispar insidan på kinden och gör att hästen har svårt att tugga. Används även till tuggytorna

Lower molar float – en rasp för att slipa bort vassa kanter (ofta på insidan) längs nedre tandraden Vassa kanter som hindrar hästen från att mala sönder sitt foder. Hästen har förstås svårt att tugga med vassa kanter. Används även till tuggytorna

Slimline float – en mycket tunn rasp som används till den sista tanden i överkäken

Incisor float – en rasp för att användas bara på framtänderna. Om framtänderna är för långa hindrar det hästen att mala sönder fodret mellan kindtänderna..

Mekanisk borr. En ”Equine dentist” – hästtandläkaren använder sig ofta av en mekanisk ” borr” som hjälp för slipning av tänder.

Vargtänder
I Sverige måste operativa ingrepp göras av veterinär. Sedering och borttagning måste alltid utföras av veterinär.
Många hästar har vargtänder. De sitter i vägen för bettet, påverkar ridning/ körning och medför obehag för hästen. Det bästa är att ta bort vargtänder. Även dolda vargtänder som sitter under tandköttet ska tas bort.