Hoppa till innehåll
Hem » Olika problem

Olika problem

Hästar kan få många olika problem såsom hakar, ramper, sneda framtänder, ojämnhet på tandraderna, sprickor i tänderna, tandröta, ja problemen är många – här är några av dem.

En tand för mycket

Denna bild visar en extratand, en så kallad Super Numery. Såvida tanden inte sitter i vägen eller extratandger hästen problem så behöver man inte ta bort den, man bara håller den nedslipad.

Om tanden sitter så att man behöver ta bort den så är det att rekommendera en röntgen först, så man ser hur lång roten är. Man måste ju alltid få ut hela tanden…

Krokodiltänder

Detta är sk. krokodiltänder i överkäken. Tänderna är väldigt ”vågiga”, det betyder att underkäken är lika vågig och tänderna hakar i varandra när hästen stänger munnen.

Denna häst kan inte flytta sin käke sidledes utan tuggar rakt upp och ner istället för att mala. Käken krokodil1måste kunna röra sig i sidled för att hästen ska kunna mala sitt foder.

Åtgärd: Jag raspar bort ”överskottstaggarna” de som gör att käken låser sig. Det är viktigt att hästen fritt kan flytta käken i sidled, för att kunna tugga.

Normalt bettnormalt bett

Detta är ett normalt ”bett”. Hästen har varken överbett eller underbett. Bilden är tagen ifrån sidan. Om man skulle höja denna hästs huvud till sin egen ögonhöjd så skulle underkäken falla bakåt. Denna fram och tillbaka rörelse är normal och uppstår när hästen äter.

Långa framtänderframtand

Framtänder sedda ifrån sidan. Här ä de övre framtänderna för långa. Detta gör att det lätt uppstår problem i hästens mun. Framåtrörelsen av underkäken är nästan ingenting, därför kommer denna häst att få stora hakar och ramper.
Lägg även märke till hur de nedre framtänderna inte är lika långa som de övre.

 Jämna kindtänder

no_overjet1Bilden till vänster visar de första kindtänderna.  Tändernas framkant ligger här jämte varandra. Detta gör att tänderna ”slits” jämt. Nosen är till vänster

overjet4 ….men här kommer en hake att bildas

Den här bilden visar ett överbett av den första kindtanden. Eftersom 1/3 av tanden inte har någon tand som ligger emot den så kommer det att bildas en hake.

hakarOm man inte förebygger detta problem (se bilden ovan) så kommer det att bildas en hake. Hakar kan variera väldigt mycket i storlek.

Denna hake kommer att hålla käken tillbaka. Käken kan alltså inte falla framåt om hästen tar ner huvudet för att äta.

caudalHög tand i underkäken

Denna bild illustrerar en hög tand i underkäken. Detta kallas Caudal Ramp här på nedre tandraden. Det är tämligen vanligt hos hingstar.

Denna vassa ”tagg” som finns i munnen kan sticka hål på en artär som ligger längs med den övre tandraden.

Viktigt att tappa mjölktänderna.

incisorsPå denna bild ser vi en hästs framtänder. Hästen har inte tappat alla sina mjölktänder i ”rätt” tid och har därför inte sina permanenta framtänder på rätt plats. Som ni ser har den även inflammerat tandkött, matrester som ger stor risk för infektion.